Kontakt

Effie Worldwide objavio je godišnju rang-listu kompanija/agencija koje su sprovele najefektivnije kampanje u prethodnoj godini. AB InBev je, na osnovu dobijenih Effie nagrada na tržištima širom sveta, proglašen za najuspešnijeg oglašivača, a McDonald’s za najuspešniji brend. Kada je reč o agencijama, McCann Worldgroup je poneo titulu najefektivnije agencijske mreže, a Omnicom najuspešnijeg holdinga. Najbolje rangirani agencijski office je FP7 McCann Dubai, a nezavisna agencija Special Group (Novi Zeland).

Interesantno je da je AB InBev prvi put proglašen najuspešnijim globalnim oglašivačem, dok je Unilever posle 4 godine na prvom mestu, sada na drugom. McDonald’s i Procter & Gamble su se vratili u top 5 oglašivača, dok se kompanija Coca-Cola prvi put nije našla u prvih 10 mesta na ovoj listi.

Kada je reč o rang-listi brendova, McDonald’s, Burger King i KFC su zauzeli tri prve pozicije. McDonald’s se pomerio za jedno mesto u odnosu na 2020, dok je Burger King skočio za pet mesta i preuzeo drugu poziciju na ovoj listi. Zatim slede: KFC, Entel, Chevrolet, IKEA, Mastercard, Pepsi, Everi Kivi Vote Counts. Unileverov LifeBuoi, AB InBev Poker i Santander imaju jednak broj poena i nalaze se na desetom mestu.

Omnicom je posle više od deset godina ponovo najuspešniji holding, zamenjujući na tom mestu WPP. Raspored ostala 3 holdinga je nepromenjen od 2016. godine – IPG, Publicis Groupe i Dentsu.

McCann Worldgroup je najuspešniji agencijski network četvrtu godinu zaredom, a slede ga: BBDO Worldwide, Ogilvy, DDB Worldwide i OMD.

Kada je reč o rang-listi agencijskih office-a, McCann Worlgroup ima tri svoja predstavnika među pet najuspešnijih – FP7 McCann Dubai, McCann Tel Aviv i McCann Worldgroup India. DDB Colombia je na drugom mestu, a ova agencija se ove godine prvi put našla u zlatnoj petorki.

Najefektivnija nezavisna agencija je Special Group, a slede je GUT Buenos Aires, Gres Todorchuk, Interaction i Suno United Creators.

Kada je reč o evropskom regionu, najbolje rangirani su: PepsiCo (oglašivač), IKEA (brend), Omnicom (agency holding group), McCann Worldgroup (agency network), McCann Tel Aviv (agency office), and Gres Todorchuk (independent agency).

Ranglista Effie Index-a za 2021. reflektuje učinak više od 4 500 finalista, odnosno nagrađene prijave na 1 globalnom, 4 regionalna i 47 nacionalnih takmičenja Effie Awards održanih širom sveta od 1. januara do 31. decembra 2021.

Ovde možete pogledati kompletne rang-liste za 2021. godinu https://effieindex.com/

Effie index za 2021. ogledalo je rada tokom jednog od najizazovnijih perioda u novijoj istoriji. Brendovi i agencije uključeni u ove rangliste pokazali su nepokolebljivu posvećenost marketinškoj efektivnosti, zbog čega su pravi predstavnici upornosti, agilnosti i kreativnosti u globalnoj industriji izjavila je povodom objavljivanja Effie Index-a Tracy Alford, Global CEO, Effie Worldwide.

Početkom ove godine Effie WW je evoluirao metod izračunavanja Effie indeksa sa linearne na eksponencijalnu skalu kako bi dodatno prepoznao najefikasnije trgovce svake godine. To je učinjeno nakon jednogodišnje pauze u objavljivanju Effie Index-a, budući da je dosta nacionalnih programa odustalo od održavanja takmičenja 2020. godine, u jeku Covid pandemije https://effieindex.com/updates/